Referral Recruitment Plan

 

 

Referral Recruitment Plan

Referral Recruitment om drastisch kosten te verlagen

Referral Recruitment is dé oplossing om je recruitmentkosten flink naar beneden te krijgen. Want je plaatst geen dure advertenties of vacatures op vacaturebanken. Je zet de netwerken van je eigen medewerkers in. Wie hebben er nu meer potentiële talenten in hun netwerk dan de mensen op de werkvloer? Via opleidingen, oud-werkgevers en fora staan zij in direct contact met kandidaten die zomaar eens de perfecte invulling kunnen betekenen voor de functies die je als organisatie, als Sterk Werkgeversmerk, te bieden hebt.

Werving & selectie sneller en makkelijker

Een medewerker draagt niet zomaar iemand voor. Want als de voorgedragen kandidaat slecht presteert, schaadt dat het imago van de voordrager. Iemand die al voor de organisatie werkt, weet als geen ander hoe de cultuur in elkaar zit en hoe processen intern lopen. Vanuit die kennis en ervaring dragen zij mensen voor. Dat betekent dat de kans op een goede match enorm toeneemt bij een referral.

Een krappe arbeidsmarkt; tijd voor een plan

In een krapper wordende arbeidsmarkt is het vinden van kwalitatief hoogwaardig personeel een uitdaging. Dus is de inzet van eigen medewerkers van groot belang. Welke aanpak daarvoor het beste is, hangt af van de organisatie. Wil en kan de organisatie medewerkers belonen voor referral recruitment? En hoe ziet die beloning er dan uit? Allemaal vragen die je in dit plan beantwoordt.

Referral recruitment biedt veel voordelen

Een programma voor referral recruitment betekent een win-win-situatie voor de organisatie én de medewerker die voordraagt.

Dit zijn de voordelen:

 • Referral Recruitment PlanPreselectie: de medewerker draagt alleen mensen voor waarvan hij/zij denkt dat die bij de organisatie(cultuur) passen. Een goede eerste selectie dus.
 • Loyaliteit: voorgedragen medewerkers blijken goed bij de organisatie te passen, waardoor zij optimaal presteren en langer in dienst blijven. Dat geeft stabiliteit en een verlaging van werkdruk.
 • Betrokkenheid: medewerkers voelen meer betrokkenheid, doordat ze invloed hebben op de werving en daarmee op het personeelsbestand. Hun inzet bij referrals wordt serieus genomen.
 • Employer branding: referral recruitment is de meest authentieke manier om je employer brand te versterken. Wat is er nu geloofwaardiger dan een eigen medewerker die de organisatie aanprijst?
 • Lagere kosten: door referral recruitment in te zetten, hoef je als organisatie geen dure vacatures te plaatsen op vacaturebanken. En doordat de kwaliteit van de voorgedragen kandidaten gemiddeld hoger ligt dan bij reguliere werving, is ook op langere termijn deze medewerker aantrekkelijker qua prestaties en tevredenheid.

Het referral recruitment plan van Sterk Werk­gevers­merk

Om een compleet plan neer te zetten, doorlopen we de volgende stappen:

 • Inventariseren achtergrond van vraag naar referral recruitment
 • Opzetten spelregels en beloningsvoorwaarden
 • Formuleren doelstellingen
 • Opnemen employer brand gegevens
 • Eerste opzet van het plan met communicatiestrategie, budget en planning
 • Terug naar organisatie voor feedback
 • Feedback verwerken
 • Resultaat: Het referral recruitment plan is af

Sterk Werkgeversmerk